Klima uređaji

Klima uređaji

Najvažniji pokazatelj dobrog rada klima uređaja je kvalitet vazduha u klimatizovanoj prostoriji. U današnje vreme smo postali naviknuti da uređaji koje kupujemo rade bez posebnih podešavanja i posebno bez ikakvog održavanja. Praktično je potrebno samo da uređaj uneste u kuću, otpakujete ga, uključite i dalje sve ide bez Vaše ili serviserove intervencije. Mada je ovakvo mišljenje marketinški dopadljivo pa ga nekada i sami proizvođači podržavaju, ono nikada nije bilo u potpunosti tačno. Moguće je, čak i verovatno da će Vama izgledati da uređaj radi kako treba. Pritisnuli ste dugme, desilo se sve što treba da se desi – dakle to je to. Ili nije?

To što uređaj radi još uvek nije znak da radi kako treba, a još manje znači da će njegov životni vek biti onoliko dug koliko može da bude. Razmišljate o tome ovako: koliko puta Vam se desilo da svojim automobilom odete u servis najnormalnije, misleći da je sve u redu, a onda se ispostavi da je brojnim delovima potrebna zamena ili popravka? Kako je to moguće? – pomislićete – Pa auto ide. Činjenica da je u voznom stanju još uvek ne znači da je u dobrom stanju.

Kada su klime u pitanju, postoje dva krucijalna pokazatelja adekvatnog rada: Kvalitet vazduha koji izlazi iz uređaja i mogućnost uređaja da radi u punom kapacitetu bez fizičkih ili mehaničkih prepreka.

Kvalitet vazduha bi korisniku koji boravi u prostoriji trebalo da bude najvažniji faktor. Taj kvalitet zavisi od kvaliteta i čistoće filtera u unutrašnjoj jedinici klima uređaja. U zavisnosti od filtera, namene prostorije i broja pušača u njoj, neke filtere je potrebno čistiti nedeljno, mesečno ili godišnje kada se radi i servis klime.

Razmislite, zašto se čak se i garancija na uređaj uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa? Čistoća uređaja omogućuje nesmetani protok vazduha i rad uređaja čime je obezbeđen duži životni vek i kvalitetniji rad.

Kod standardnih kućnih klima nema razmene vazduha sa spoljašnjom jedinicom, stoga spoljni vazduh ne utiče na unutrašnji. Nakon zimskog perioda, kada uglavnom ne upotrebljavamo uređaj, u klimi se nagomilavaju bakterije, plesan i gljivice čijem razvoju pogoduju vlažna i mračna mesta kao što je unutrašnjost klima uređaja. Ako iz klime dopire neugodan miris ili lošije hladi/greje, imate znak da je uređaj trebalo da bude servisiran odavno. U zavisnosti od filtera, namene prostorije i broja pušača u njoj neke filtere je potrebno čistiti nedeljno, mesečno, godišnje. Još više treba voditi računa, ako korisnik ima alergije (na prašinu, kućne bakterije…), osetljive sinuse…

Svake godine je, pored redovnog pranja filtera potrebno uraditi i godišnji servis kada se kompletno očisti i dezinfikuje spoljašnja i unutrašnja jedinica. Tako se unutrašnja jedinica dezinfikuje (čisti) od prljavštine, bakterija mikroorganizama koji su prošli filtere unutrašnje jedinice i zadržali na izmenjivaču. Redovnim čišćenjem filtera se produžava vek trajanja uređaja.

Servis obuhvata:

 • Ispravnost klime
 • Proveru pritiska i zategnutost holendera (eventualno curenje freona) na cevima.
 • Demontažu prednje maske unutrašnje jedinice zajedno sa filterima i pranje istih.
 • Skidanje krilaca, step motora, pranje kadice i plastike ispred turbine
 • Dezinfekciju isparivača unutrašnje jedinice
 • Proveru protoka vode u kondez crevu
 • Čišćenje isparivača unutrašnje jedinice sa sredstvom za čišćenje isparivača klima uređaja na bazi prijatnog mirisa koje uklanja bakterije i viruse.
 • Kontrola temperature protoka vazduha (ulaz-izlaz)
 • Čišćenje spoljašnje jedinice klime

Napomena: Pod dopunom se podrazumeva maksimalno 20% ukupne količine freona u sistemu. Ako nedostaje više freona postoji kvar u instalaciji.

COIL DISINFECTANT

COIL DISINFECTANT™ je sredstvo za uništavanje klica, dezinfekciju i odstranjivanje neugodnih mirisa. Namenjeno je za vazdušne kanale, izmenjivače, opremu za filtriranje vazduha, te većini drugih tvrdih površina. Ovo sredstvo uništava bakterije koje izazivaju oboljenja. Isto tako uništava plesni i gljivice. Pomaže u otklanjanju neugodnih mirisa i sindroma “bolesnih zgrada" kod osetljivijih osoba.

KARAKTERISTIKE:

 • Uništava klice i bakterije koje izazivaju neugodne mirise.
 • Sprečava stvaranje plesni.
 • Čisti i uklanja neprijatne mirise.

Redovno održavanje

Montaža uređaja

Popravka uređaja

Ćišćenje i održavanje

Klima uređaji

Primeri našeg rada

Klima uređaji

Kontaktirajte nas