Bela tehnika

Bela tehnika

Električni uređaji koji spadaju u belu tehniku su sveprisutni u našim životima i čine ga značajno lakšim.

Postali smo jednostavno zavisni od njih i njihovih radnih mogućnosti. Kao i sve drugo, tako i tehnika ima rok trajanja ali taj rok njihove upotrebe zavisi i od samog održavanja i od adekvatnog popravljanja. Nekim uređajima možemo produžiti životni vek redovnim održavanjem:

Frižiderima i zamrzivačima životni ciklus možemo produžiti  čišćenjem kondenzatora tj. izmenjivača toplote od prašine radi boljeg odvođenja toplote, redovnim otapanjem (dva do tri puta godišnje), kao i uklanjanjem viška snega na policama zamrzivača koje svojim prisustvom sprečavaju bolje hlađenje namirnica te samim tim podižu potrošnju električne energije.

U zavisnosti od načina korišćenja Vašeg bojlera (stalno uključen ili samo noću) treba obratiti pažnju na čišćenje kazana od kamenca, kao i grejača. Kamenac svojim taloženjem povećava potrošnju električne energije i smanjuje moć grejanja, to jest voda nije dovoljno zagrejana.

Termo-akumulacione peći, kao što je opšte poznato, pune se, odnosno uključuju uglavnom po jeftinoj tarifi struje da bi kada se napune, preko dana polako zračile toplotom i održavale Vaš prostor toplim. Pred svaku grejnu sezonu bi bilo poželjno servisirati peć i ustanoviti u kakvom je stanju jer su samo loši kontakti žica dovoljni da prilikom njenog korišćenja pregore i da Vaša peć prestane sa radom. Treba svakako proveriti i same grejače kao i termostat, ali je isto tako važno da se peć usisava od prašine koja se taloži u njoj, koju prilikom uključivanja ventilatora počinje da se širi po Vašem stanu.

Veš mašine su jednostavno najpotrebniji uređaj u kući jedne žene. Dolaskom novijih tehnologija smanjen je životni vek uređaja. Kod veš mašina je veoma važno njeno održavanje kao na primer redovno čišćenje filtera pumpe, čišćenje posude za prašak i omekšivač.

Korišćenjem raznih omekšivača i praškova dolazi do taloženja u samom kazanu što dovodi do neprijatnih mirisa koji se polako osećaju na vašem vešu. Korišćenjem sode bikarbone, limuntusa i drugih sredstava možete preventivno uticati da kazan i grejač ostanu čisti.

Kontaktirajte nas